05 joulukuuta 2009

Karjalan piirakoita Karelska piroger

Karjalanpiirakat kuuluvat joulupöytäämme. Tänään teimme ensimmäisen paistorupeaman. Näin se tapahtuu:
Karelska piroger är ett måste på julbordet. Idag gjorde vi den första utkavlingen.
Så här gör man:

Pelinappulat ovat jo pöydällä. Aloitetaan.
Spelmarkörer är redan på bordet. Nu börjar vi.

Nappula pulikan alle ja pyöritetään...
Lägg den första pjäsen under pirogkaveln och rulla på...

...pyöritetään...
...rulla på...

...vielä vähän...
...lite till...
...noin, pöytä kuultaa jo läpi.
...så där ja, bordet syns genom.
Nyt riisipuuroa keskelle...
En klick risgrynsgröt på mitten...
...tasoita hiukan...
...jämna till lite...
...aloita keskeltä. Nosta reunat puuron päälle...
...börja från mitten. Lyft kanterna över grötet...
...rypytä reunat ulospäin, ensin toiseen reunaan...
...skrynkla kanterna utåt, först mot den ena kanten...
...ja sitten toiseen reunaan...
...och sedan till den andra kanten...
...irroita otteesi ja ihaile tulosta hetki.
släpp greppet och njut av ditt verk en stund.
Herätys! Nyt riittää! Takaisin kuvaan 1 ja toista kunnes joko puuro, taikina tai selkä tekee lopun.
Hej, vakna! Nu räcker det! Gå tillbaka till bild 1 och upprepa stegen tills gröt, deg eller din rygg säger stopp.
Piirakat paistetaan kuumassa uunissa noin 15 minuuttia.
Piroger gräddas i en het ugn ungefär 15 minuter.
Heti uunista oton jälkeen ne kastellaan voi-vesi seoksessa...
Direkt från ugnen doppas de i smör-vattenbad...
...ja laitetaan hautumaan voipaperin ja pyyheliinan sisään.
...och sedan får de vila inne i smörpapper och handduk.
Onneksi olen kiinnostunut historiasta ja olen joskus tilannut Bonniersin maailmanhistorian. Nyt se tuli käyttöön.
Tur att jag är intresserad av historia och en gång köpte Bonniers Världshistorian. Nu kom de till användning.

5 kommenttia:

Anja kirjoitti...

Karjalaiset piirakat kuuluvat myös meidän joulupöytäämme! Hyvältä näyttää!/Anja

Haka kirjoitti...

Oi ei, näyttääpä ihanalta! Pitääkin joululoman aluksi sitten ehkä tehdä satsi. Meillä ko. hommaan käytetään pastakonetta, mutta tuo pulikka näyttää niin kotoisalta. Hyvää joulun odotusta!

Jaska kirjoitti...

Omat piirakat ovat parhaat.

Pastakone saattaisi säästää selkää, mutta ehkä vesi käsityön tunnun. Voisi kai vetää alkuohennukset koneella ja sitten viimeistellä pulikalla.

Inkivääri kirjoitti...

Kiitos rypytysvinkistä, olen treenannut, mutten koskaan ole saanut noin nättiä aikaiseksi, mutta enpä ole tainnut älytä aloittaa koskaan keskeltä! Onneksi se ei ole makua haitannut:)

Hedly kirjoitti...

Minun mummuni oli kotoisin itä-Suomesta ja hän opetti taidon äidilleni, minunkin varmaan pitäisi se opetella....ovat vaan niin hyviä...nami!