08 huhtikuuta 2008

Tule meille vaan, meillä leivotaan Bakvinter och -dag

Mitäs teet, kun puutarhassa näyttää jälleen tälläiseltä? No, minä vetäydyin sisälle päätin leipoa ruisleipää. Rita peräänkuulutti leipomisraportteja kotileipomoista.
Vad ska man göra när det ser ut så här i trädgården? Jag drog mig inomhus och bakade rågbröd. Rita hade redan efterlyst rapporter från hembakerier.
Puoli pakettia hiivaa, 4 dl vettä, 4 dl ruisjauhoja ja vanhaa juurta. Annan sen hapantua yön yli lämpimässä paikassa.
En halv paket jäst, 4 dl vaten, 4 dl rågmjöl och lite restdeg från förragången. Detta får stå och surna till över natten i ett varmt ställe.
Hyvälle tuoksuu. Nyt lisää vettä, jauhoja, loppu hiivasta ja suolaa. Lisään myös soijaa ja oliiviöljyä. Kone käyntiin ja taikina vaivaantuu muutamassa minuutissa.
Nu doftar det gott. Mer vatten, rågmjöl, resten av jästen och salt. Jag brukar även tillsätta soja och olivolja. Assistent igång och degen blir färdig på några minuter.
Taikina takaisin lämpiöön noin tunniksi nousemaan. Aina pitää muistaa jättää pikkuinen nokare juureksi seuravaa kertaa varten.
Degen får stå drygt en timme i värmen. Man måste komma ihåg att lämna lite deg kvar till nästa bak.
Pientä vaivausta. Jaan taikinan neljään osaan ja jokaisesta rullasta tulee kymmenen leipää.
Lite knådande. Jag delan degen i fyra delar och varje rulle blir till tio bröd.
Tapu, tapu päältä ja toisella kädella pyöreää muotoa sivulta. Uuni tässä vaiheessä 275°C ja valmiit leivät liinan alle hiukan kohoamaan. Juuri ennen uuniin laittoa muutama reikä haarukalla.
Tapp, tapp ovanifrån och den andra handen ger den runda formen från sidan. Ugnen på 275°C och de färdiga bröden under duken. Strax innan ugnssättning pickar jag med gaffeln.
Pienennän uuninlämpöä 250°C:een. Paistoaika 15 minuuttia. Leivät liinan alle jähtymään.
Jag minskar temperaturen till 250°C. Gräddningstid 15 minuter. Efteråt få de svlna under duken.
Ennen pakasteeseen laittoa viistän leivän reunaa veitsellä ja revin leivän kahtia.
Innan jag fryser ner bröden snittar jag kanten med kniven och river dem itu.

Mmmm!
Marabo

11 kommenttia:

Haavetar kirjoitti...

Maistuisi! Kiitos inpiksestä. Pitääkin koittaa. (Tosin sitä juurta ei ensimmäiseen leipäsatsiin ole, mutta toiselle sitten.)

Inkivääri kirjoitti...

Vauh, kyllä nyt tuli vesi kielelle!

Jaska kirjoitti...

Haavetar:
Ensimmäinen satsi lähtee samallalailla käyntiin. Antaa vain hapantua vuuorokauden.

Inkivääri:
Leipää kyllä menee. Tämä satsi kestää noin viikon kolmihenkisessä perheessämme ja minähän se suurin leivänsyöjä olen.

Anonyymi kirjoitti...

Se tuoksu tuntuu tänne asti!

y. t. Anja

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Ihana tuoksu tänne, olenhan minäkin joskus hapanleipää leiponut. Toistakymmentä vuotta leiposin perheen kaikki leivät, siitähän meni noin 8000€ patjaan säästöön..

Jaska kirjoitti...

Hannele: Samoin täällä, leipää on leivottu lähes 15 vuotta. Tytär jo kyllästyi, kunoli koko elämänsä syönyt samaa vehnä-ruis-sämpylää. Ruisleivästä hänkin taas innostui, eikä tärvitse kantaa makeaa leipää kaupasta.

Anonyymi kirjoitti...

Moi Jaska!
Kiitos käynnistäsi, uskallatko uudestaan?
Olin ihan unohtanut tuon leivän.
Recepti kun oli häipynyt,,,,,
Kiitos vinkistä, kun tänäänkin taas on tullut lunta.
Kyllä nyt tulee sitten leipä varastot täyteen, hahaa!
Sanonpa mukava ilta Sinulle.
Käyn vähän kävelemässä puutarhassasi,,,,,,,
terveisiin m a k i
http://maki.bloggagratis.se

pensastasku kirjoitti...

Huomiseksi on luvattu räntää. Pitäisiköhän ruveta leipomaan. Herkullisen näköisiä ovat nuo leivät.

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Joo, leipominen on rentouttavaa puuhaa, mutta en mä noin hienoja leipäsiä osaa tehdä ;) mutta ei se ulkonäkö ole tärkeä vaan vastaleivotun maku. Upea kuvasarja.

Jaska kirjoitti...

Kiva, kun olette saaneet inspiraatiota.
Eilen täällä satoi vettä niin vaimo pyöräytti taas vaihteeksi sämpylöitä! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei Jaska ja vaimo! ;) Laitoin hakuasanaksi puutarha ja pöllähdin ensimmäiseksi teidän puutarhaanne! Tuli tosiaankin vesi kielelle tuosta leivän leipomisestasi; en tiennytkään sinun sellaisia taitoja omaavan?!
Samalla toivotan "Glada Vappen!" :)
Tulkaahan käymään.

Mervi