07 heinäkuuta 2006

Pettymys, kokemus ja tunnustus Besvikelse, upplevelse och erkännande
Minulla on valkoinen ruusu. Ruusun ostin viime kesänä Madame Plantierinä. Kukan erikoisuutena ovat sen nuput, jotka ovat punaiset ennen kuin kukka aukeaa. Jo heti huomasin, ettei se ollut oikea. Ostamallani ei ollut. Soitin tietenkin Bäsnan puutarhaan ja valitin asiasta. Kaivoin ruusun penkistä ja ajoin 25 km:n matkan edes takaisin vaihtamaan puskaa. He olivat tilanneet uudet pensaat ja vakuuttivat sen olevan Mme Plantierin. Tuntuu kuin he eivät itsekään tiedä mitä myyvät. Katsovat vain nimilappua ja tyytyvät siihen. Tuosta Plantieristä näyttää olevan liikkeellä vääriä kantoja myös Suomessa, kuten Puutarha.netin keskustelupalstoilta olen nähnyt. Jaksaiskohan tuosta vielä valittaa!

Jag har en vit ros. Den köpte jag i somras som Madame Plantier. Speciellt med den rosen är att knopparna är röda innan blomman slår ut. Den här hade det inte. Jag ringde till Bäsna trädgård och reklamerade. Jag grävde upp rosen och åkte de 2,5 milen fram och tillbaka för att byta busken. De hade gjort en ny beställning och nu skulle det vara en riktig Mme Plantier. Jag får en känsla att de inte vet vad de säljer. De tittar på namnlappen och tror att det är rätt. Det är tydligen felaktiga Mme Plantier till salu, även i Finland har jag läst om de i trädgårdssidor. Är det lönt att klaga en gång till!


Keskiviikkona teimme pienen kiertoajelun lähiseudulla, Ockelbo-Bollnäs-Bingsjö (kansanmusiikkia)-Falun
I onsdags gjorde vi en lite rundtur med bilen, Ockelbo-Bollnäs-Bingsjöstämman-Falun

Jo pitkään olen ajatellut käydä Ockelbossa Wij trädgårdar-puutarhassa. Siellä on yli 200 ruusun ruusutarha! Juuri nyt ruusut alkavat olla parhaimmassa kukassa. Puutarhat ovat vielä kehittymässä. Tällä hetkellä valmiina on ”Metsän puutarha”; pitkä puutarhaistutus, jossa eri metsätyypit muodostavat rungon kukkaistutuksille. Suosittelen paikkaa. Tutustukaa linkkiin!
Sedan länge har jag velat besöka Wij trädgårdar i Ockelbo. Där finns framför allt en rosgård med över 200 rosor för växtzon 5-6. Just nu blommar rosorna som bäst. Trädgårdar utvecklas hela tiden. En intressant projekt är skogens trädgård; en lång anläggning där de olika skogstyperna gör en stomme för planteringar. Jag rekomenderar ett besök.

Vielä tähän lopuksi pieni tunnustus. Vuoden alussa lupasin, etten tee uusia hankintoja puutarhaani. Olen jo ostanut kolme uutta ruusua! Mutta ne olivat välttämättömiä ostoksia !!!!

Uuden portin laidoille tietenkin piti hankkia kaksi köynnösruusua, New Dawn ja Leverkusen. Ja nyt Wij-puutarhasta tuli mukaan Aicha-ruusu.
Slutligen måste jag erkänna att jag har köpt tre rosor i år. I början av året lovade jag att inte handla något nytt till trädgården. Men det var nödändigt!!!

Den nya porten behövde ju två klätterrosor, New Dawn och Leverkusen. Och från Wij fick jg med mig en Aicha.Pimpinelliruusu, pimpinellros 'Aicha'

6 kommenttia:

Sanni kirjoitti...

Kyllä, täysin välttämättömiä ostoksia! Minuakin kovasti kismittää kasvien myynti väärillä nimillä tai nimettöminä. Pioneissa törmää usein aivan puutteelliseen nimeämiseen. Hintalapussa voi lukea, että Pioni, punainen. #%¤/!!! Mitä? Ai, punainen pioni, just tää multa puuttuu! :)

Jaska kirjoitti...

Kaikkein eniten tuossa ärsyttää, kun monet kehuvat tuota puutarhaa. Silloin ajattelee, että he osaavat asiansa. Ei muutako hintaa osaavat laittaa kasveilleen. :(

Tellu kirjoitti...

Kävin tuolla Maakellarissa ja kyllä oli hienoja kuvia puutarhastanne, perhosista kukissa jne. Kasveista kerrassaan upealta näytti Keijun hame, onko se sinulla myös tänä vuonna? Tuon Satalehtiruusun haluaisin myös omaan puutarhaani, kuinka korkeaksi se kasvaa? Pidän "eksoottisista" kasveista, vaikka tonttimme on tällä suomalaisessa mäntymetsässä. Toisaalta eksoottinen on laaja käsite: jollekin riutunut mänty voi olla eksotiikkaa. Olen uudistanut tänä vuonna perennapenkin sekä rappusten ympärillä olevan rinteen kasvillisuuden. On ollut suurempi työ, kuin luulin, en tiedä olisinko aloittanut näin isoa urakkaa yhtenä vuonna, jos olisin etukäteen tiennyt. Perennapenkkikin on koko talon pituinen. Rinteestä kaivettiin pois kymmenet ylikasvaneet kääpiövuorimännyt ja tilalle laitoin rohtokatajaa, vaikka ne täällä ovatkin melko hintavia ostettavia. Rohtokatjan pitäsi pysyä matalana ja säilyttää viuhkamainen kasvutapa. Rinteeseen jäi pensasruusuja ja vielä olisi tilaa vaikka tuolle "Napoleonin hatulle", jos se vaan muuten sopii paikkaan ja on jostakin ostettavissa.

Jaska kirjoitti...

Tellu:
Keijunhame ei talvehtinut niin kuin olin toivonut ja siemeniä en saanut. Napoleonin hattu tulee noin metrin korkuiseksi. Sitä voi olla vaikea saada. Löysin sen eräästä pienestä kasvitarhasta, jolla sattui olemaan yksi pensas. Suomessa ainakin Hongiston taimistolla on monenlaisia ruusuja. (www.hongistontaimisto.fi) Sieltä ehkä voisi kysyä. Satalehtiruusuja (centifolia) ovat esim. 'Pikkala' ja 'Tunnelitie'. Ei kai sitä tarvitse kaikkea saada valmiiksi tänä vuonna. Talven aikana voi saada uusia ideoita. :-)

Tellu kirjoitti...

Niinpä, mutta kun sitä aina alkukesästä on niin mieletön innostus puutarhatöihin, että arvioi oman aikansa ja voimavaransa väärin. No, perennapenkki on nyt uudistettu yhdessä apuvoimien (anoppi ja systeri) kanssa. Ja loput "työt" ovat mukavia ja kevyitä: uusien taimien hankinta.

Tellu kirjoitti...

Ja kiitokset vielä noista Satalehtiruusuja koskevista tiedoista.