13 kesäkuuta 2007

Sään muutos Väderomslag


Pitkän helleaallon jälkeen oli kiva nähdä komean ukkospilven nousevan ilta-auringossa. Yöllä sitten vilkuivat diskovalot taivaalla. Rummutkin paukkuivat.
Efter en lång värmebölja var det roligt att se en mäktig åskmoln höja sig i kvällssolen. På natten blinkade discoljusen på himmlen. Även trummorna hördes.

Päiväsaikaan ei satanut ja saatoin maalata pergolan valmiiksi. Tälläinen siitä tuli. Vaimoni valintana siihen tulee kipuamaan, vasemmalta oikealle: Suurikukkaiset kärhöt 'Dr Ruppel'; vaaleanpunainen, 'Miss Bateman'; valkoinen, keskelle Clematis viticella 'Mme Julia Correvon'; ruusunpunainen ja viimeiseen välikköön 'Summer Snow'; valkoinen. Oikealla laidalla kasvaa hunajaruusu, josta johdan pari oksaa kasvamaan hökötyksen päälle. Johan kukkii muutaman vuoden päästä!
Under dagenregnade det inte och jag kunde måla pergolan färdigt. Min fru valde klematis som ska täcka den, från vänster: storblommiga 'Dr Ruppel'; rosa, 'Miss Bateman'; vit, I mitten Clematis viticella 'Mme Julia Correvon'; rosenröd, och i den sista avdelningen 'Summer Snow'; vit. Till höger om pergolan växer en honungsros varifrån jag leder några grenar ovanpå bygget. Nog ska det blomma om några år!

Uusi tulokas, jolle minulla ei ole ymmärrettävämpää nimeä suomeksi tai ruotsiksi: Allium nectarocordum 'Siculum'. Jännät kellot.
En nykomling som jag inte vet ett bättre namn än Allium nectarocordum 'Siculum'. Den ser egendomlig ut med sina styva klockor.

Mooseksen palavapensas on avannut kukkansa.
Mose brinnande buske har börjat blomma.

8 kommenttia:

jori kirjoitti...

Punaisesta rakennelmasta on tullut varsin komea. Eritoten kiehtova on myös tuo uusin tulokas. Oletko hankkinut sen jostain taimistolta vai tilaamalla jostakin? Kuvassa Siculum näyttää melko korkealta, kuinkas korkeaksi se kasvaa?

Haavetar kirjoitti...

Upea ukkosrintama ja pergola, joka on jo itsessään niin kaunis että kukkien kasvua malttaa varmasti odottaa.

marke kirjoitti...

Onnea uudelle punaiselle pergolalle ja sen kasveille. Onnea myös perheelle, joka siiitä nauttii. Olisiko seuraava projekti Poppelikujalla vai Joutsenentiellä? Pyytäisitkö siemeniä uudelta tulokkaaltasi? Joku voisi ilahtua "pienestä lahjasta".

Mary ja Mea kirjoitti...

Hei! Millaisen "jalustan" tai upotuksen olet pergolan pylväille tehnyt? Aattelin vain, pitääkö niille valaa pidike vai riittäisikö sellaiset aidan pylvään metalliset pidikkeet.

Jaska kirjoitti...

Jori: Tilasin viime syksynä Odla.nu:sta useampia sipulikukkia ja tulppaaneja. Siculum on aika korkea noin 60 cm.
Haavetar: onhan siinä noita toisia kukkiakin. Valkoinen pioni kohta kukkii.
Marke: Pitää kerätä hiukan siemeniä jollekin.
Mary: laitoin semmoiset metalliset aidanpylvää 50x50 mm. Uskoisin riittävän.

Hannele kirjoitti...

Olipa sulla kaunis pergola.

Sanni kirjoitti...

Pergola on kaunis. Minullakin on oma jo paperille tuherreltuna. Tuo kellokas on minusta aivan ihana. Sen olen melkein jo tilannut kahtena syksynä. No - tulevana kai sitten vihdoin tilattava.

Vaimo on valinnut ihania kärhöjä. Menestyvät teillä varmasti helpommin kuin täällä. On minullakin neljä jalokärhöä , jotka kaikki nselviävät aina joten kuten talvesta. Viimevuonna hankitussa on yksi kukka.

Jaska kirjoitti...

Kellokkaan nimen olen jo saanut selville. Hajulaukka, Honungslök. Lisääntyy kuulema siemenistäkin.

Jalokärhöt ovat talvehtineet täällä aika hyvin. 'Madame Le Coultre'on kasvanut kuivalla paikalla ja luulin sitä jo kuolleeksi, mutta keväällä se taas työnsi versoa ylös. Siirsin sen paremmalle paikalle.