03 syyskuuta 2005

Omenapuun leikkausta


Tänään leikkasin omenapiden oksista toisen vuosikasvun pois.
Viime vuonna lyhensin oksia aina ylöspäin (sisäänpäin) suuntautuvan silmun yläpuolelta. Nyt poistin sen ylöspäin suuntautuvan oksan pois. Näin puun latvuksesta tulee ilmavampi. Samalla latvus harventui ja omenat saavat enemmän valoa ja kypsyvät nopeammin. Onneksi puut ovat vielä pieniä ja selvisin leikkuutyöstä pienten keittiörappusten kanssa.

2 kommenttia:

ah kirjoitti...

Hei Jaska,
Saako kysyä (saahan sitä muttei tosiaan ole pakko vastata)? Ei ole itsellä omenapuita mutta nuoret luumupuut (ns. Japanese plum) tuottivat päänvaivaa kun pari viikkoa sitten leikkelin, onneksi puutarhuriystävän ohjeiden mukaan. (Täällä oli silloin lopputalvi, nyt ne alkavat jo kukkia.) Viime vuonna siis leikkasit siitä silmun yläpuolelta, ja uusi kasvu tuli siitä tavallaan ylöspäin ja sisäänpäin? Ja kun leikkasit tämän uuden kasvun tänä vuonna niin tarkoittaako se, että tämä oksa jää sitten niin kuin tyngäksi eikä kasva pituutta enää samalla tavalla?
Ja kiitti hienosta blogista.
ah

Jaska kirjoitti...

Oksan leikkuu stimuloi leikkuu kohdan alapuolen silmuja kasvuun. Omenapuulla kahden ylimmän silmun vuosikasvut muodostavat ns. kilpailevat oksat elikkä haluavat molemmat olla pää kasvuna. Tapana on ottaa toinen niistä pois joka tapauksessa.
Perinteisessä leikkauksessa, oppikirjojen mukaan, kun leikataan oksa ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta otetaan pois toisen silmun vuosikasvu ja jätetään ensimmäisen silmun kasvu uudeksi oksaksi.
Minä teen päin vastoin otan pois ensimmäisen silmun vuosikasvun ja jätän toisen silmun vuosikasvun jäljelle. Se suuntautuu enemmän ulospäin ja saan avoimman latvuksen. Toivottavasti saat silmuista selvää!;-)