06 syyskuuta 2005

Spontaanit koisot


Kylvin kolme vuotta sitten Nicotiana 'LimeGreen' siemenistä. Sen jälkeen se on uskollisesti siementänyt itse itseään ja loppukesästä ilmääntuu kukkapenkkiini. Sen seurassa olevat kosmoskukat olen kasvattanut viimevuotisten kukkien siemenistä. Kumma kyllä vain valkoiset kasvoivat hyvin. Vaaleanpunaiset jäivät pienikasvuisiksi.


Hulluruoho (Datura stramonium) tuli aikoinaan luultavasti linnunsiementen mukana tontilleni ja nyt omassa kompostimaassa kukkapenkkiini. kaunis valkoinen kukka ja pelottavan piikkinen siemenkota. Spikklubba (piikkinuija) ruotsiksi.


Työtoveriltani saatu Perunkoiso (Nicandra physaloides). Kauniit kukat jotka eivät kestä montaa päivää, mutta koristeelliset marjan suojuslehdet kestävät kauan. Kaunis myös vaasissa. Tämänkin vain huomasin eräänä päivänä kukkapenkissäni. Ruotsiksi ballongblomma.


Lähikuva perunkoisosta

3 kommenttia:

Puolikas ihminen kirjoitti...

Todella kaunis tuo Datura. Säilyvätkö siemenkodat kenties kuivattuina? Olisivat todella kauniita kuivakukkatöissä, vaikkapa vastakohtana unikkojen sileille siemenkodille.

Jaska kirjoitti...

Kyllä varmaankin säilyvät. Kypsyessään ne kylläkin avautuvat ja jakautuvat neljään lohkoon. Ehkä ne pysyvät kokonaisina jos poimii ja kuivattaa ne aikaisin. Sisältävät runsaasti siemeniä.

Jaska kirjoitti...

Lisäisin vielä, että tuota perunkoisoakin voisi kokeilla kuivata.