11 kesäkuuta 2006

Varjoon, suojaan alta polttavan auringon... In i skuggan, undan från den heta solen


Siperiankärhö, sibirisk klematis (Klematis sibirica)
Helleaalto iski puutarhaani. Falunissa maan virallinen lämpöennätys 31,2 astetta kotona vain 30,5 astetta. Nyt on kiva ryömiä pensaiden alle ja katsoa mitä siellä kasvaa.
Värmebölja svepte öven trädgården. I Falun mättes landets värmerekord 31,2 grader, här hemma bara 30.5 grader. Nu är det skönt att krypa under buskarna och se vad som växer där.

Levisia, bitterrot (Lewisia cotyledon)
Morsiusangervon katveessa levisia on aukaissut kauniit kukkansa. Se on pienikokoinen, joten sitä pitää vartavasten ryömiä katsomaan. Aikoinaan siemenestä kasvatettu. Puutarhassani on kolme yksilöä elossa ja tämä on ainoa, joka kukkii.
Under brudspirean har bitterrot öppnar sina vackra blommor. Den är liten så man måste veta var den finns för att hitta den. Den har jag själv sått en gång i tiden. Tre individer är fortvarande vid liv men bara den här blommar.

Kielo, liljekonvalj (Convallaria majalis
Kielo viihtyy vaahteran alla. Puutarhaani laittaessa jätin niiden kasvupaikan luonnontilaan. Rovaniemellä kielo oli harvinaisuus ja tunsin yhden ainoan luonnollisen kasvupaikan Oikaraisella.
Liljekonvalj trivs under lönnen. När jag anlade trädgården lämnade jag växtplatsen orört. I Rovaniemi var växten en raritet. Jag visste bara ett ställe där den växte vild.


Kelta-atsalea, guldazalea (Rhododendron luteum)
Kelta-atsalean ostin tai oikeastaan vaimoni osti viisi vuotta sitten. Tähän saakka jänis on joka talvi syönyt sen kukannuput. Viime talvena suojasin sen ja nyt se kukkii ensimmäistä kertaa. Se tosiaan on kelta-atsalea!
Guldazalean köpte min fru för fem år sedan. Hittills har haren knipsat av topparna på den varje vinter. I vintras skyddade jag den och nu blommar den för första gången ovh visade sig vara en guldazalea!

5 kommenttia:

Tellu kirjoitti...

Kiitos kun ryömit sinne pensaiden alle, niin me saadaan taas ihailla puutarhassasi parhaillaan kukkivia kukkia. Ostin viime vuonna yhden hollannintuontilevisian ja istutuin sen tonttimme rajalla olevaan kivikkoon puolukan- ja mustikanvarpujen edustalle. Ainakin se näytti talven jälkeen olevan elossa, joten lähdenkin tästä heti katsomaan, olisko toivoa kukkimisesta. Eiköhän se helleaalto tule tänään sieltä tänne Etelä-Pohjanmaallekin.

Jaska kirjoitti...

Toivottavasti kukkii. Talvenkestävyys on vähän niin ja näin noilla etelän kasveilla.
Hellettä riittäisi sinnekin, tänään uusi ennätys 31,1 astetta kotona.

quaint kirjoitti...

Kielo on todella kaunis. Onko siellä saatavilla variegata tai rosea-muotoa kasvista? Minä hankin ne ja saa nähdä kuoleeko ne heti ensimmäisenä talvena. Pidähän peukkuja!

--
http://quutamopuutarha.blogspot.com

Hallatar kirjoitti...

Ihana atsalea!
Maman mökillä kieloa on riesaksi asti! =)

Jaska kirjoitti...

quiant:
Eipä ole sattunut tulemaan vastaan ja yritin vielä etsiäkin odla.nu:stä, mutten löytänyt.

Hallatar:
Niin, se on kova leviämään. Vielä kuitenkin olen aika hyväksyväinen, se kun oli niin harvinainen siellä Lapissa. :)