20 maaliskuuta 2007

Ennen ja jälkeen Före och efter

Quun innoittamana laitan muutaman ennen ja jälkeen kuvan pihastani.
Inspirerad av Quu lägger jag ut några före- och efterbilder från gården.


Tässä sisääntulo. Suuret kivet annoimme olla paikoillaan ja pienemmistä olemme muodostaneet penkkien rajauksia. Ison kiven ympärille istutimme ruusuja kotipaikoiltamme: Rovaniemeltä juhannusruusun, Suonenjoelta punalehtiruusun ja Terijoelta kurttulehtiruusun. Ruskeat taimet ovat syksyisiä kanervaistutuksia.
Infart till huset. De stora stenarna lät vi stå kvar och av de mindre formade vi kantlinjer till rabatter. Runt den stora stenen planterade vi rosor från våra hemtrakter: pimpinellrros från Rovaniemi, daggros från Suonenjoki och en vresros från Terijoki. De bruna plantorna är ljung från hösten innan.

Kolmen vuoden kuluttua ruusut ovat kasvaneet ja peittäneet kivet piiloon. Ruusujen seurana on myös terttuselja muistona omasta Skoonessa viettämistä ajoista. Ahkeran kitkijän etupuolella syysasteria ja lehtosalviaa.
Efter tre år har rosorna växt och täcker nu stenarna. Bredvid rosor har jag planterat även en fläder (hylle) som minne från min tid i Skåne. Framför den flitiga ogräsrensaren växer höstaster och stäppsalvia.

Kuva toiselta suunnalta. Edellisien kuvien iso kivi näkyy taustalla. Joulukuusen kohdalla on nykyään kasvihuone. Multakasa on kuvassa vielä levittämättä. Vähitellen se lapioitiin ja kärrattiin tasaiseksi ja lisää maata ajettiin tontille.
En bild från motsatta håll. Stenen från förra bilder står i bakgrunden. Där julgranen ligger står idag ett växthus. Jordhögen ligger kvar än så länge. Så småningom blev den spritt ut med hjälp av spadar och skottkärra och mer jord kördes in.

Ja taas uusi kuvakulma. Piha viime kesänä. Olen saanut nikkaroitua portin ja penkin kirsikkapuun ympärille.
Från ett nytt vinkel. Gården i somras. Jag har snickrat portalen och bänken runt körsbärträdet.

Piha vuonna 2004. Nurmikko suurimmillaan. Sen jälkeen se on pikkuhiljaa pienentynyt uusien istutusten tieltä.
Året är 2004. Då var gräsmattan som störst. Sedan har gräsmattan fått ge vika för nya planteringar och rabatter.

Tuleva hedelmäpuutarha vuonna 2000. Kuvan kivet raijattiin pieneksi kivimuuriksi tulevan nurmikon laitaan kuvan taustalla olevalle rinteelle.
Blivande fruktträdgård år 2000. Stenarna rullade vi till bakredelen av bilden där de fick bilda en liten stödmur vid gräsmattekanten.

Puutarhan sydän viime kesänä. Tuolit omenapuiden varjossa.
Hjärtat av trädgården i somras. Stolarna får skugga av äppelträden.

6 kommenttia:

Haavetar kirjoitti...

Kiitos!

Todella kaunis ja viihtyisä puutarha.

quu kirjoitti...

Tuosta viimeisestä kuvasta pidän erityisesti. Hiekan ja soran rajaus +pionit. Ah :)

Meillä on savista ja teillä kivikkoista. Kova pyörittäminen noissa kivilohkareissa on ollut, mutta se on kannattanut. Moni olisi heittänyt hanskat tiskiin - olette tehneet kivikosta paratiisin!

Jaska kirjoitti...

Näin jälkeenpäin katsottuna, paljon on tapahtunut. Tehdessä on niin intoa täynnä ettei työtä aina huomaakaan. Kivikkoa riittää vielä. Tienvarressa on koskematonta aluetta. Sinne minä olen kärrännyt ottamani nurmikon turpeet maatumaan.

kirsti kirjoitti...

Snacka om att lyckas få stenar att blomma! :)
Hårt jobbat och mycket vunnet..
Fin belönig för all möda och allt slit nu när ni kan njuta av allt det vackra!
Visst borde det vara dags för sommar snart igen? Man börjar liksom längta lite..

Hannele kirjoitti...

Katso, löytyyhän niitä kiviä täältäkin ;)
Men jahg kanske leder ändå...?

Maikkuli kirjoitti...

Hei Jaska pitkäsät aikaa!! Niin se talvi mennä humpsahti ja kevät tulla kolistelee kesä perässään :)
Innolla minäkin odottelen miten talvi on keóhdellut viime vuonna istuttamiani kasveja, miten rakkaat ruusuni ovat säilyneet??
Kauniita ja mielenkiintoisia kuvia nuo ennen ja jälkeen kuvat! Sinulla on upea puutarha!!